1904 yılında Erzurum’da doğdu. Önce mahalle mektebine daha sonra ilkokula gönderildi. Çocukluğu esnasında Erzurum Ruslar tarafından işgal edilince 4 yıl esarette kaldı. Rusların işgalinden sonra orta öğrenimini Erzurum Lisesinde tamamladı. Yüksel tahsil yapmak üzere 1927 yılında İstanbul Tıp Fakültesine girdi.
1933 Yılında mezun olarak Tercan Hükümet Tabipliğine atandı.
1935-1936 yılları arasında Yedek Subay olarak askerlik görevini yaptı.
Terhisi müteakip Trabzon Akçaabat Hükümet Tabipliğine tayin oldu. Bu sırada teyzesinin kızı Mediha Mete ile evlendi.
1946 yılında Gümüşhane Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü’ne tayin
oldu. 3 yıl burada görev yaptıktan sonra 1949 yılında Denizli Sağlık Müdürlüğü’ne atandı. 1955 yılına kadar bu görevde kaldı. 1955 Yılı Aralık ayında Erzurum Belediye Başkanlığı’na seçilerek
Erzurum’a büyük hizmetlerde bulundu. 27 Mayıs 1960 İhtilalinden sonra yeniden eski görevine dönerek Trabzon Sağlık Müdürlüğü’ne atandı.
1964 Yılında emekliye ayrılarak Kısmi Senatör seçimlerine katılarak Parlamentoya girdi.
1965-1967 yılları arasında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görev yaptı.
Yakalandığı hastalığı neticesi 02.08.1982 tarihinde vefat etti.
Allah Rahmet Etsin.
Erzurum’un düşman işgalinden kurtarıldığı gün şehre ayak basan ilk Türk subayı olan Yüzbaşı Ahmet Edip Somunoğlu’nun 87 yaşındaki kızı Hatice Somunoğlu, üniversite öğrencileriyle söyleşti. Cumhuriyet’le yaşıt olan Hatice Somunoğlu, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde organize edilen “Kitap, Kütüphane ve Erzurum” konuluşu söyleşiye katıldı.
Erzurum’un düşman işgalinden kurtarıldığı 12 Mart günü Erzurum’a giren ilk Türk subayı Ahmet Edip Somunoğlu’nun hatıralarından naklederek, Cumhuriyet dönemi Erzurum’unu anlatan Somunoğlu, Babası Yüzbaşı Ahmet Edip Somunoğlu’nun, Erzurum’daki Ermeni mezalimine ilişkin olarak anlattıklarına da değindi.
Hatice Somunoğlu; “Rahmetli babam hep anlatırdı. Erzurum’da Osman Ağa ve Mürsel Ağa konaklarında yüzlerce Erzurumluyu vahşice katletmiş Ermeniler. Bu katliamlar arasında Rusların karıştığı mezalimler de olmuş, kısaca binlerce insanı yakmışlar, kurşuna dizmişler ve diri diri ateşe atmışlar. Bu olayları bizzat gören babam, bize hep anlatır, bu nedenle toprağımıza ve bayrağımıza sımsıkı sarılmamızı tembih ederdi.” şeklinde konuştu. Konuşmasının sonunda üniversiteli gençlere tavsiyelerde de bulunan Hatice Somunoğlu, “Siz gençsiniz, bu ülkeyi ileride sizler yöneteceksiniz. Bir kere Gençliğe Hitabe’yi çok iyi anlayın, ona göre hayat biçiminizi belirleyin. Çok okuyun, öğrenin, öğrenmekten bıkmayın. Çevrenizdekilere de öğrendiklerinizi öğretin.” dedi.
7 YAŞINDA DÜŞMANA VE İSYANCILARA KARŞI SAVAŞTI
Erzurum’un 1955-1960 yılları arasında belediye başkanlığı yapan 1965-1967 yılları arasında da Sağlık Bakanlığı görevini yürüten Edip Somunoğlu’nun 7 yaşında düşmana ve isyancılara karşı verilen mücadele de yer aldığını anlatan Prof. Dr. Konukçu, şunları söylemişti:
“Atatürk’ün uygun görmesiyle ve Kazım Karabekir Paşa’nın emriyle, Ebulhindili Cafer Bey komutasında kurulan ve sadece Dadaşlardan oluşan birlik, 1920’de Ankara’ya gitmiştir. Bu birlik Düzce ve Adapazarı isyanlarının bastırılmasında çok önemli görevler üstlenmiş, ayrıca Yunan ordularına Geyve boğazının geçilmez olduğunu göstermişlerdir. Bu birlik içinde 7 yaşındaki Edip Somunoğlu’da yer almış ve yapılan başarılı mücadelede pay sahibi olmuştur.”
BU HABERLER DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!